maanantai 3. helmikuuta 2014

Julkista rahoitusta kannatetaan, verotusta ei

Eilisessä Helsingin Sanomien kolumnissaan Tommi Uschanov kertoo siitä, miten kysymysten sanamuoto vaikuttaa gallupin tuloksiin. Esimerkiksi tiedotusvälineisiin luotetaan kaksi kertaa enemmän kuin mediaan, vaikka niissä on kyse aivan samasta asiasta. Ammattijärjestöt saavat niin ikään huomattavasti suuremman kannatuksen kuin ammattiyhdistysliike.

Uschanov sanoo usein vastustaneensa suoraa demokratiaa sen takia, että kansa ei ikinä pääse päättämään sanamuodoista, joiden välillä se pääsee äänestämään.

Uschanov ei mainitse erinomaisessa kirjoituksessaan sitä sanaparia, jossa sanavalinta aiheuttaisi todennäköisesti suurimmat vastausten erot: Suuri osa niistä ihmisistä, jotka kannattavat julkisen rahoituksen ohjaamista tiettyyn kohteeseen, ovat sitä mieltä, että verorahoja siihen ei kuitenkaan saisi käyttää. Sana vero aiheuttaa lähes yksinomaan kielteisiä tunteita.

Ihmisillä on myös hyvin erilainen käsitys seurakunnasta ja kirkosta. Kirkkoa vieroksuva saattaa suhtautua varsin myönteisesti seurakuntaan, ainakin omaansa, vaikka ihminen ei oikeastaan millään tavoin voi  olla tekemisissä kirkon kanssa olematta samalla tekemisissä seurakunnan kanssa. Vastaavasti hän kohtaa seurakunnassaan aina oman kirkkonsa. 

Esimerkiksi Pirkkalan seurakunnan nuorten toiminta on osa Pirkkalan seurakuntaa, joka taas on Suomen evankelisluterilaisen kirkon haaraosasto.

Ei kommentteja: